• Храм - паметник "Св.Св. Кирил и Методий", НИАР, Вътрешен град, м. Борова Гора - Построяването на манастира "Св. Св. Кирил и Методий" в Стария Преслав е свързано с 1000-годишния юбилей от успението на Св. Методий през 885 година, покръстването на българите през 864г, но в последствие и 1000 години от царуването на Симеон Велики. За осъществяването на идеята Четвъртото Обикновено Народно събрание през 1884г. взема решение да се издигне храм-паметник. Строежът започнал в края на 1897г., но бил завършен едва през 1918 година. Окончателно работите привършват към 1926г и на следващата 1927г., когато се навършили 1000 години от царуването на Симеон Велики, храмът бил осветен от Варненския и Преславски митрополит Симеон. Във връзка с тържественото отбелязване на 1100 години Велики Преслав през 1993г. храмът е ремонтиран и обновен от Варненския и Преславски митрополит, след което е отслужена св. Литургия от Негово Светейшество Българския Патриарх Максим в съслужение на Негово Светейшество Румънския Патриарх Теоктист, представители на Вселенската, Руската, Сръбската Патриаршии и други местни църкви, както и Св. Синод на Българската православна църква.
  • Владишка вила, НИАР, Вътрешен град, м. Борова Гора
  • Археологическа база, НИАР, Вътрешен град, м. Борова Гора
  • Велики Преслав - център
  • Туристически информационен център, център
  • Храм "Св. Архангел Михаил" - Църквата се намира в малък красив парк в центъра на града. Фасадата е една миниатюрна част от дясната странична част на храма-паметник "Св. Ал. Невски" в София. Основите на църквата са положени през 1908г. През време на Балканската война (1912-1913г) строежът е спрян. След това започва мудното и изграждане, но през Европейската война отново не се строи поради липса на средства. Преславци събират пари чрез коледуване, подписка, различни видове дарения. Включват се и околните села. Безплатно се извозва строителен материал, с доброволен труд много хора участват в строежа. През 1930г. храмът е завършен, а през 1931г. е осветен от митрополит Йосиф. Богослужението в храма започва, а зографията е завършена през 1951г. Много от иконите са от историята на Велики Преслав, от покръстването на българския народ от цар Борис І и пр. Настоятели на църквата, които са полагали грижи за нея през този период са Алекси Янев, Еню Колев, Вълчо Начев, Начо Пейчев, Коста Стоянов, Сева Енева и Атанаска Василева. През 1952г. е направен нов иконостас от дърворезба от колектив с ръководител проф. Кушлев. Средствата за него са от вярващите преславци.
  • Храм "Св.Св. Петър и Павел" - Храмът е построен през 1808г със специален берат. По препоръка на властите е трябвало да бъде вкопан в земята или точното условие – да е не по-висок от султана, качен на кон. Опожаряван и отново построен, в този вид е запазен и до днес. Интересен е иконостасът. Подиконните табли са със сцени от Стария Завет – създаването на света, на Адам и Ева, живота им в Райската градина, грехопадението и изгонването им. Този иконостас няма апостолски ред, а живота на Иисус Христос в икони. Интересни са двете икони до "Св. Богородица" и "Иисус Христос". Това е храмовата икона на светите апостоли Петър и Павел, дело на художника Никола Василев от Шумен. Личи надпис с ктиторите и годината на създаване - 1885г. А другата е иконата на св. Пантелеймон, или така наречената "Обществена икона" – защото за нея събрали средства местните чорбаджии. Тя е дело на зографа Анастас Кръклийски от Лозенград. Амвонът е уникален и символизира Ноевия ковчег. Запазен е и балконът от древно време, акустиката е по-добра и от там хорът към храма изпълнява песнопенията.
  • Паметник на цар Симеон и книжовниците, център

ozio_gallery_nano