Скален феномен „Окото” се извисява над с.Осмар, общ. В. Преслав. Селото отстои на 12 км от Втората българска столица Велики Преслав и на 10 км от град Шумен. Скалните образувания от Осмарската долина са част от Шуменското плато, заемащо територия около 40 кв. км между Предбалкана и Лудогорието, в южната част на Източната Дунавска равнина. „Окото” е спираща дъха канара с елипсовиден отвор в средата, наподобяващ очертанията на око. Известна е още под името „Халката”. В изкуствено разширена пещера, във вътрешността й, се намира Костадиновия манастир. Неслучайно Осмарският боаз се нарича Манастирската долина. Неговите скали са подслонили множество килии, църкви и гробници, образуващи интересен манастирски комплекс от времето на Второто българско царство.

До с. Осмар може да се стигне и с автобус по линията Шумен – Велики Преслав, а ценителите на природните красоти могат да отседнат в красивите къщи за гости.      

Туристическият маршрут за преминаване през Осмарските скали и манастири е с начална точка с. Осмар. Тръгва се в северна посока по път, който следва Осмарската река. Навлиза се в Осмарския боаз, преминава се през Манастирската долина. След около 2 км пътят постепенно завива на дясно и навлиза в гориста местност. От тук, на около 500 м напред пред погледа се разкриват трите основни масива, където са разположени скалните църкви. Пътят отвежда до малка поляна, където има каптаж и чешма, а над тях смесена широколистна и иглолистна гора. Поема се по тясна лъкатушеща пътека и след сравнително стръмно изкачване се стига до Костадинов манастир. Най-силно впечатление прави именно необикновената канара с елипсовиден отвор, който като „Око” разкрива красотите на Преславския край чак до очертанията на Стара планина. Продължава се по пътеката нагоре. Достига се до добре очертан горски, по който се върви около 30-40 мин. Следва спускане и след 10 мин. пътеката минава покрай основите на разрушени бунгала и се стига до хижа “Букаците” в м. Осмарските колонии. Може да се посети скалната обител Манастира, който се вижда от хижата. Преминава се Троишката рекичка и след екстремно изкачване по нейския стръмен ляв бряг се стига до крайната цел. При наличие на повече свободно време може да се нощува на хижа “Букаците”. Следва предвижване до село Троица, като се върви по каменист път, който се спуска надолу, като следва река Троишка. Трябва да се внимава за отклонение в ляво, което отвежда в подножието на скален феномен Момата- Момина скала. Легендата разказва за хубавата Параскева, дъщеря на местен феодал, която се хвърлила, за да се спаси от османлиите.След това се преминава край помпена станция и покрай фабрика за вародобив. Пътят отвежда за село Троица.             

Друг вариант за достигане на скалния феномен Окото е да се тръгне от село Троица, да се премине през Троишкия боаз, хижа “Букаците” и да се слезе до Костадинов манастир, Диреклията и Подковата и след едночасово слизане да се стигне до село Осмар.

За любителите на преходите вариант е и маршрута от Окото към най-високата точка на Шуменското плато Търнов табия (502 м).